De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

Brandhok

In het brandhok wordt de gewenste kromming in de huidplanken aangebracht. Dit gebeurt door verhitting. Open vuur in de bouwloodsen is natuurlijk te risicovol. Van oudsher is dit aparte gebouwtje in gebruik.  De te branden plank wordt in de stelling gelegd en aan een kant verzwaard. Door het vuur onder de plaats, waar de sterkste kromming moet komen, gaat de plank langzaam buigen. Het is een lastig karwei, de werfbaas moet in de tranentrekkende rook steeds in de gaten houden of er geen brand ontstaat, en of de kromming en vaak ook torsie, niet te ver gaat.

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.