De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

De werkende werf

Op de historische Scheepswerf C.A. Meerman komen weer de meest karakteristieke vaartuigen van de Zeeuwse wateren van de helling: hoogaars en hengst. Sinds 2003 is de historische Meermanwerf (opgericht 1763) in bezit van de gemeente Middelburg, die het voor het symbolische bedrag van € 1,- heeft overgenomen van de toenmalige eigenaar C.A. Meerman. Een prachtig monument op maritiem gebied!

Er is veel achterstallig onderhoud aangepakt. En ook de bodem is grondig gesaneerd; jarenlang zijn hier immers schepen gepekt en geteerd. Het was een flinke klus om alle gebouwen en loodsen aan de huidige eisen voor milieu- en arbeidsomstandigheden aan te pakken. Het vele originele gereedschap is schoongemaakt, bewaard en beschreven. Het zijn klussen waar vele vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars jarenlang hun handen aan vol hebben gehad.

Museumwerf C.A. Meerman
Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, maar heeft daarnaast ook haar museale functie: bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.

Deze museale taak wordt op verschillende wijzen vervuld. Natuurlijk vooral op de werf zelf,  in de loodsen en langs de wal. Met veel passie leiden vrijwilligers de bezoekers rond tijdens de werkzaamheden op de werf.

Daarnaast laten we ons historische erfgoed  ook op andere manieren zien. Via onze samenwerking met het museum in Arnemuiden en via samenwerking met andere werven in het Schelderegio-gebied (lees meer link Samenwerken in maritiem erfgoed) geven we een breed beeld van scheepvaart door de eeuwen heen in het Deltagebied van de Schelde. 

Door middel van (tijdelijke) tentoonstellingen in samenwerking met andere organisaties richten we de aandacht op aspecten van het culturele en maritieme erfgoed.

Een korte selectie van museale tentoonstellingen en activiteiten uit heden en verleden:

  • 250 jaar scheepswerf – tentoonstelling over 250 jaar historische scheepswerf en familie Meerman in het Museum in Arnemuiden (www.museumarnemuiden.nl). Nog steeds te bezoeken!
  • In het Museum Arnemuiden heeft auteur Veronica Frenks een voordracht gehoudfen over het boek Jetty (ARM4) symbool van varend erfgoed . De voordracht vond plaats in het kader van het winterprogramma van het museum, in samenwerking met de Historische Vereniging Arnemuiden, de Stichting Behoud Hoogaars en de Historische Scheepswerf C.A. Meerman
  • Overhandiging van het boek Jetty (ARM4) symbool van varend erfgoed  aan wethouder van Middelburg Johan Aalberts en aan scheepseigenaar Wijnand van Gessel, in het bijzijn van de beide auteurs in oktober 2013.  In het boek vertellen auteurs Veronica Frenks en Peter Hamer in detail het verhaal van dit bijzondere zeilschip.
  • Modeshow met Zeeuwse visserstruien, in het kader van 250 jaar scheepswerf in Arnemuiden (http://tikkeltjezeeuws.blogspot.nl).  
  • Het Project HANDWERK HOUT in samenwerking met het Zeeuws Museum, Scheepsbouwer Cees Droste Het Goes Lyceum en stoelenmaker Caspar Labarre. De twee zitbanken met authentieke houtverbinden zijn het concrete resultaat van het project. De ene bank staat op de werf en de andere in het Zeeuws Museum waar een tentoonstelling is over het project (http:/zeeuwsmuseum.nl). Tot en met 2017 is deze tentoonstelling te zien in het Zeeuws musem
Bekijk de impressievideos over de werf


De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.