De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

De Hoogaars, een houten schip

Al eeuwen worden schepen gebouwd van hout. Vanwege de duurzaamheid en bewerkzaamheid is eikenhout erg geliefd. Ook de hoogaars bestaat grotendeels uit eikenhout. Om schaarste te voorkomen, mag deze houtsoort alleen voor de scheepvaart worden gebruikt. Toch raken de voorraden op en is de aanwas te traag; de kaprijpe leeftijd van eikenhout kan oplopen tot 180 jaar. Tijdens de grote ontwikkeling van de scheepsbouw is men genoodzaakt om hout elders te halen. In de Nederlanden wordt het voornamelijk uit Duitsland geïmporteerd.

Als enorme vlotten wordt het hout via de grote rivieren naar Dordrecht gevaren. Hier is de grootste houtmarkt gevestigd. Vanuit deze stad worden de bestellingen, ook weer via het water, afgeleverd bij de schaapswerven. Tot 1700 gebruikt de leverancier van hout een eigen adressering, de zogenaamde ‘vlotmerken’. Zij ‘vlotmerken’ één van de stammen, zodat duidelijk is waar de bestelling naar toe moet.

Eikenhout, olmenhout, vurenhout, grenenhout

De romp van de hoogaars wordt van eikenhout gemaakt. Voor het vlak wordt ook olmenhout gebruikt. De betimmering van het schip is van vurenhout. Al het rondhout, zoals mast, giek en boegspriet, is van Amerikaans grenenhout. Meerman haalde onder meer zijn hout in het plaatsje Kinderdijk in de Alblasserwaard waar de houtzaagmolens staan.

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.