De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

Musea in Zeeland

In de provincie Zeeland zijn er ruim 45 musea. Dat is naar verhouding een rijk bestand: één museum per 8.500 inwoners, tegen landelijk één museum per 16.500 inwoners. Het percentage van de bevolking dat minstens eenmaal per jaar een museum bezoekt ligt in Zeeland op 35% (bron: 'Themarapport Sociale Staat van Zeeland - Cultuurparticipatie', Scoop 2012). Ook vele toeristen bezoeken ook de Zeeuwse musea.

Op zoek naar een museum? Kijk op  http://museumzoeken.nl  of voor een overzicht van alle musea in Zeelandwww.zeelandmuseumland.nl

Museum Arnemuiden
Denkt u bij historie of museum soms aan een saaie opstelling van schilderijen en objecten? Niet in het museum van Arnemuiden!

Het museum is in 2013 verbouwd, vernieuw en verbeterd; je wordt nu aan de hand van de kleurrijke geschiedenis door de tijd geleid. De statige Raadszaal geeft weer een heel ander aspect weer van de Arnemuidse geschiedenis.  Hier veel schilderen met vaderlandse historische figuren, die belangrijk zijn geweest voor de Nederlandse, Zeeuwse en Arnemuidse geschiedenis. Het schilderij van de jonge Prins Maurits is net terug uit Luxemburg en heeft een restauratie ondergaan die verrassende details blootlegde.

In het museum en voormalige secretarie van het stadhuis is er, in samenwerking met de C.A. Meermanwerf, een heus maritiem centrum ingericht, met een prachtige tentoonstelling over het 250 jarig bestaan van de scheepswerf te Arnemuiden.

Verder is er een grote afdeling Arnemuidse Streekdracht, met zo’n twintigtal poppen in klederdracht. 

U kunt het Uusje van Eine bezoeken, een compleet ingericht huisje uit de jaren 30. Grootmoeder’s bedstee, de koffietafel in de woonkamer, de ouderwetse potten en pannen in de keuken, de zolder: de tijd is blijven stilstaan. Aandachttrekker blijft ook de 15e eeuwse kelder onder het huisje: de lederen voorwerpen uit de bouwput van de Emté zijn geconserveerd en liggen ter bezichtiging.

Het museum is in het winterseizoen gesloten. Alleen groepen kunnen het museum bezoeken op afspraak. Meer weten: www.museumarnemuiden.nl

Het Oude Toonkamertje
Oud Hollands Snoepwinkeltje in de winkelstraat , dat ook souvenirs van o.a. Arnemuiden verkoopt.  Op de bovenverdieping is een museum met als thema 'even terug in de tijd'.

Adres: Langstraat 37, 4341 EC Arnemuiden. Tel.: 0118-606345. Of www.arnemuiden.org.

Historische Vereniging Arnemuiden
Het is begin 1991 als er, op verzoek van drs. H. Visser, destijds burgemeester van Arnemuiden, een aantal mensen bijeen komen op het stadhuis. Doel: de mogelijkheden bekijken om de de historie van Arnemuiden toegankelijk en inzichtelijk te maken, inventariseren van oude voorwerpen in de gemeente en herinrichten van de oude raadszaal. In 1994 komt hier  historisch onderzoek bij, zodat ook de geschiedenis van de zoutwinning en de geschiedenis van huizen- en bewoning kan worden toegevoegd. In 1995 wordt de Historische Vereniging Arnemuiden officieel opgericht. Naast het bestuderen van de historie van Arnemuiden en Kleverskerke, wordt d.m.v. thema-avonden en een eigen publicatie de kennis hierover aan derden doorgegeven. Er is tevens een beeldbank met oude prentbriefkaarten, gravures, groepsfoto's en oude familiefoto’s.

Voor toegang tot de klik hier Beeldbank.  Meer lezen: www.arnehistorie.com

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.