De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

Op 30 april en 1 mei 2016 organiseren de “Vier Werven*” uit de Schelderegio de ontmoetingsdagen ‘Varend Erfgoed’ op de CNR-werf te Rupelmonde, België.

Na de succesvolle start in Arnemuiden in 2015 worden ook dit jaar weer ontmoetingsdagen georganiseerd .*De “Vier Werven”  zijn de Historische Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden, de Stads- en Commerciewerf in Zierikzee, in Vlaanderen het Centrum Nautisch Rupelmonde (CNR – Tolerant) en de Provinciale Scheepswerven Baasrode. Alle vier zetten ze zich in om hun maritieme erfgoed te behouden voor de komende generaties.

De 4wervendagen zijn geopend van 11 tot 17 uur.
Adres: CNR-werf, Scheepsbouwersstraat 16, B-9150 Rupelmonde

Het programma van de 4Wervendagen wordt dit jaar gecoördineerd door Tolerant vzw en wordt uitgebreid bekend gemaakt op www.tolerant-vzw.be. Dit is het ontmoetingsmoment voor liefhebbers van traditionele schepen en maritieme ambachten met o.a. voordrachten en presentaties door vaklui en leveranciers.

Programma www.tolerant-vzw.be voor 30 april en 1 mei:

  • brengt André Baeck zijn houten trapdraaibank mee en zal hij met de lijnbaan touwslaan
  • steekt Michiel Verras het vuur van zijn smidse aan en maakt hij beslag voor de Pegasus
  • pelt Lieven kraakverse garnalen
  • toont de School voor scheepsmodelbouw van Baasrode hun modellen
  • ontdek je de nautische boeken en antieke snuisterijen bij Fred & Jos Honing
  • zaterdag 30/4: 14:00u: Patrick Meire: " De Schelde, verleden, heden en toekomst"
  • zaterdag 30/4: 15:30u: Jeroen Vermeersch: "De Kogge van Doel".
  • zondag 1/5: 14:00u:  Jeroen Vermeersch: "De Kogge van Doel".

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.