De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

Nieuws

de werf zoekt nieuwe vrijwilligers
Datum : 08-11-2017

De werf in de komende maanden gesloten voor publiek. Achter de schermen gaat het werk natuurlijk wel door. We zijn continue op zoek naar nieuwe vrijwilligers die diverse kanten van ons werk komen ondersteunen.
We zoeken onder andere mensen voor: het rondleiden van bezoekers (april-november), mee bouwen aan de restauratie van een schip, groenonderhoud van het terrein, gastheer of gastvrouw, administratieve ondersteuning, nieuwsbrieven maken, website onderhouden.  Bent u benieuwd of er ook werk bij zit dat u zou willen oppakken? Kijk voor de specifieke vacatures dan op:

https://welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersorganisaties...

KOM OP 9 SEPTEMBER DE WERF OPTUIGEN!
Datum : 21-08-2017

 De Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman is jarig; de Werkende Museum Werf bestaat 10 Jaar!                         

 
Het hek gaat open om 10.00 uur, het extra programma start om 13.00 uur.

Het tuig van het schip en van de visserij:Hofleverancier voor de tuigage van de schepen van de Arnemuidse werf  was sinds 1919 Zeilmakerij Van de Gruiter te Vlissingen. De specialisten van toen laten u nu zien hoe het in zijn werk ging.

 
Het tuig:

Staaldraadsplitsen:  Specialist Kees van de Gruiter toont zijn kunnen met het echte werk!

Gevlochten touw splitsen:  Rens van de Gruiter demonstreert de nieuwe technieken.

Schiemannen algemeen: George Fongers, met een levenslange ervaring op de binnenvaart, helpt u op weg.

Netten boeten: Lieven Kusse laat u de fijne kneepjes (knoopjes) zien.

Expositie: complete Tuigers kist (riggers chest) met staaldraadsplitsgereedschap, die in gebruik was in Engeland ten tijde van de tweede wereldoorlog ten behoeve van mijnenveeg-tuig.


De schepen:

‘Seepaerd’:         kleine hoogaars, oorspronkelijk gebouwd op deze werf in 1941, nu op dezelfde plek in restauratie. De bekende scheepsrestaurateur Cees Droste legt de aanpak uit.

‘Atalante’:          jachthoogaars, bouw Van Duivendijk, Tholen, 1938.Eigenaar Rens Schot vertelt haar fascinerende geschiedenis en leidt u rond.

Nieuwe Zorg’:  Zeeuwse schouw, nu nog in restauratie maar haar medewerkers varen u graag rond op het Arnekanaal.

De werf:

Onze rondleiders vertellen het verhaal, laten getuigenissen zien van een bewogen geschiedenis van voorspoed en neergang. ’s Middags  presentatie van de fototentoonstelling: De werf vóór de restauratie.

 

Voor de kleintjes:

o.a. Kleur je naam in seinvlaggen

                            Kom op ons verjaardagsfeestje op 9 september 2017!

                              gratis toegang. Sluiting 17.00 uur

 


Symposium 'een toekomst voor het varend erfgoed' op 12 mei 2017
Datum : 14-04-2017

Het 4Werven samenwerkingsverband nodigt u uit tot het bijwonen van het symposium “Een toekomst voor het varend erfgoed”. Het symposium vindt plaats op 12 mei 2017 in het Fizi theater in Zieirikzee. Het programma staat als pdf in de bijlage. Vooraanmelding is gewenst uiterlijk 28 april. Bevestiging op volgorde van aanmelding. Aanmelden kan via ceesdogger@gmail.com of 0639812794

Open dag 8 juli: Historische Scheepswerf C.A.Meerman
Datum : 19-06-2017

Zaterdag 8 juli a.s. is het Open Dag op de Historische Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden. De werf is geopend van 10.00 – 17.00 en gratis te bezoeken.

Programma.

 ·        Op het werfterrein en in de Werfloods, wordt door vrijwilligers uitleg gegeven hoe op de werf Zeeuwse platbodems werden gebouwd. In de Zaagloods wordt speciaal aandacht gegeven aan de verschillende oude gereedschappen en machines die gebruikt werden.

·         In de Werfloods is de laatste aanwinst, het Seepaerd, voor herstel te bezichtigen en op de twee hellingen liggen schepen voor onderhoud en kan men zien hoe het te water laten in zijn werk gaat en hoe een schip op de helling komt.

·         Aan de kade zijn diverse platbodems te bezichtigen en bij goed weer kan op de Arne op een aantal van deze schepen worden gevaren.

·         Een fototentoonstelling over het wel en wee  voor de restauratie van de Scheepswerf kan in  de ontvangstruimte bekeken worden.;

·         Er zijn verschillende  demonstraties, zoals smeden, netten boeten, hoe planken met water en vuur worden gebogen

·         Diverse oude scheepsmodellen zijn tentoongesteld.

·         Daarnaast wordt de inwendige mens met gebakken vis niet vergeten en’ s-middags speelt een draaiorgel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Arnemuiden, de werf, de schepen en de mensen’
Datum : 06-09-2016

Onder deze titel is eind augustus een prachtig artikel verschenen in het tijdschrijft Scheepshistorie nr 21.

Scheepshistorie is een zoals dat heet ‘prestigieus’ tijdschrift, dat tweemaal per jaar verschijnt en geen advertenties bevat. Het bestaat uit ca. 130 pagina’s per deel. 
 De redactie bestaat voor het grootste deel uit medewerkers van de grote maritieme musea en maritieme afdelingen van algemene musea. Per deel kost het 23,95 euro en is te koop in de grote boekwinkels en via internet.

HANDWERK - Samenwerking Werf en Zeeuws Museum
Datum : 15-07-2016

Historische Scheepswerf C.A. Meerman werkt samen met het Zeeuws Museum aan het project HANDWERK. De hoofdrollen zijn, naast onze werf, ook weggelegd voor stoelenmaker Caspar Labarre en leerlingen van Het Goese Lyceum.

Bekijk hier de trailer van het project:

Caspar Labarre is niet zomaar een stoelenmaker. Het hout dat hij gebruikt is afkomstig van een boom die hij met eigen handen oogst, splijt en zaagt. In eindeloze, meditatieve handelingen, schaaft en verbindt hij het hout tot een stoel. Een wonderlijke manier van werken in een wereld waarin alles snel en fabrieksmatig geproduceerd wordt. HANDWERK brengt hem samen met Cees Droste. Cees is, als scheepstimmerman bij de Meermanwerf in Arnemuiden, een meester in eeuwenoude afdichtingstechnieken. Deze specifieke kennis uit de scheepsbouw deelt hij met de stoelenmaker die zijn eigen werkwijze er sterk in herkent.

Gezamenlijk nemen ze de VMBO leerlingen van de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur van Het Goese Lyceum onder hun hoede. Die leren niet alleen de technieken van Cees en Caspar maar ook een nieuwe manier van werken. Het gebruik van alleen handgereedschap vraagt namelijk om vakmanschap maar ook om tijd, geduld, aandacht en liefde. Met de nieuwverworven kennis maken de leerlingen een museumstuk waar u wél op mag zitten. Eén voor in de tentoonstelling en eén voor op de werf in Arnemuiden.

Voor zijn eigen meesterstuk laat Caspar zich inspireren door de negentiende eeuwse uiltjesstoelen uit de collectie van Zeeuws Museum. De stoel, met meestal een rieten zitting, komt veel in Zeeland voor en kenmerkt zich door een uitgesneden ‘uiltje’ in de rugleuning. Bijzonder detail is dat de afbeelding wel op een uil lijkt maar eigenlijk een pot met varens voorstelt.

Aan het tweede deel van HANDWERK werken mee: Caspar Labarre, Het Goese Lyceum: Bouwen, Wonen & Interieur, Historische Scheepswerf C.A. Meerman,
Cees Droste, Urbi et Orbi, The Hoekman Brothers, Glamcult Studio, Hans Gremmen, Jaap Scheeren, Meubelfabriek van Gaasbeek & van Tiel.

De werf zit nu ook op Facebook !
Datum : 15-07-2016

Sinds kort kunt u ons ook volgen op Facebook! Actueel nieuws is vanaf nu te vinden op onze Facebook pagina.

"Like" Historische Scheepswef C.A. Meerman zodat u geen enkel bericht meer hoeft te missen.

Als u geen Facebook heeft kunt u deze berichten volgen door op het F icoontje te klikken rechts bovenin de website.

Op 30 april en 1 mei 2016 organiseren de “Vier Werven*” uit de Schelderegio de ontmoetingsdagen ‘Varend Erfgoed’ op de CNR-werf te Rupelmonde, België.
Datum : 20-04-2016

Na de succesvolle start in Arnemuiden in 2015 worden ook dit jaar weer ontmoetingsdagen georganiseerd .*De “Vier Werven”  zijn de Historische Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden, de Stads- en Commerciewerf in Zierikzee, in Vlaanderen het Centrum Nautisch Rupelmonde (CNR – Tolerant) en de Provinciale Scheepswerven Baasrode. Alle vier zetten ze zich in om hun maritieme erfgoed te behouden voor de komende generaties.

De 4wervendagen zijn geopend van 11 tot 17 uur.
Adres: CNR-werf, Scheepsbouwersstraat 16, B-9150 Rupelmonde

Het programma van de 4Wervendagen wordt dit jaar gecoördineerd door Tolerant vzw en wordt uitgebreid bekend gemaakt op www.tolerant-vzw.be. Dit is het ontmoetingsmoment voor liefhebbers van traditionele schepen en maritieme ambachten met o.a. voordrachten en presentaties door vaklui en leveranciers.

Programma www.tolerant-vzw.be voor 30 april en 1 mei:

  • brengt André Baeck zijn houten trapdraaibank mee en zal hij met de lijnbaan touwslaan
  • steekt Michiel Verras het vuur van zijn smidse aan en maakt hij beslag voor de Pegasus
  • pelt Lieven kraakverse garnalen
  • toont de School voor scheepsmodelbouw van Baasrode hun modellen
  • ontdek je de nautische boeken en antieke snuisterijen bij Fred & Jos Honing
  • zaterdag 30/4: 14:00u: Patrick Meire: " De Schelde, verleden, heden en toekomst"
  • zaterdag 30/4: 15:30u: Jeroen Vermeersch: "De Kogge van Doel".
  • zondag 1/5: 14:00u:  Jeroen Vermeersch: "De Kogge van Doel".
Wintergast
Datum : 22-09-2015

Begin deze maand meerde de loodskotter Spenner af aan de werf voor een winterverblijf. Het schip is onderweg van haar thuishaven Bremen naar de Middellandse zee, en maakt een tussenstop in Arnemuiden voor onderhoud en een hellingbeurt.

Spenner is een originele Noorse pilot cutter, gebouwd in Noorwegen in 1897 naar een ontwerp van de fameuze scheepsontwerper Colin Archer, wiens naam tot op de dag van vandaag synoniem is aan zeewaardigheid. Het schip blijft tot medio april 2016 in Arnemuiden.

Verdere informatie via www.traditional-sail.com

The making of …. de expositie De Hollandse Boot is geopend!
Datum : 19-09-2015

In de afgelopen jaren is het aantal Hollandse Boten op de werf gestaag gegroeid. Eigenlijk min of meer toevallig. De ‘Botje’ was natuurlijk een duidelijk geval, maar het ‘zwarte wrak’ kwam aan waaien. Dan de Twee Gebroeders, een gift aan de SBH, om te restaureren. Nummer vier, het jolige kleintje, completeert het gezelschap.

In herinnering de Boot van vroeger, die bij de Stationsbrug in Middelburg bijvoorbeeld. Het was, terugkijkend, vooral een zwarte bak met een halve autoband. Sindsdien nooit meer aan gedacht, totdat …..

De tentoonstelling over de Hollandse Boot is te bezoeken via de hoofdingang  in Museum Arnemuiden, op elke woensdag- en zaterdagmiddag tot 1 november. Voor groepen op afspraak via de werf. Ook in het museumseizoen 2016  is de tentoonstelling nog te bezichtigen.

Pagina's

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.