De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

Rondje Zeeland

Open dag op de werf op zaterdag 11 juli, traditie getrouw start om 17.00 uur het Rondje Zeeland. De hoogaarzen Nieuwe Maen, Windroos en Alcyon en de tjalk Wii sille ‘t besiikje zijn van de partij. 

We eten samen bij de jachtclub  in Veere en de volgende ochtend rond 11 uur is het vertrek naar Kats. Ons zeemanshart gaat sneller kloppen als blijkt dat het bezeild is vandaag.  Goed gemutst arriveren we in Kats. Spaghetti in de pan wie doet je wat! Ja,  nu moet er ook geslapen worden, er zijn weer meer gasten dan kooien. Willem van de Velde heeft z’n tentje meegenomen en er is ook plaats voor Tanja.  Ze vinden een mooi plekje in de speeltuin en dat probleem is opgelost.

Maandag gaat het richting St. Annaland, hier hebben we een afspraak bij  Museum de Meestoof. We worden opgewacht door ons aller Bonnie Joosse. Ze heeft een prachtige expositie gemaakt  van foto’s en objecten van de hoogaars Th 64. Het mooie model staat er ook.  Wat weet ze ongelooflijk veel! Ook informatie over het telen van meekrap, vroeger gebruikt  voor het maken van rode kleurstof voor het verven van  textiel, maar sinds lang vervangen door synthetische verfstof, kan hier bekeken worden. Verder nog oude ambachten, Zeeuwse dracht en een antiek schoollokaal.  Zeer de moeite waard.

We flansen een maaltijd in elkaar een nodigen de buren uit. Je moet het ook wel binnen gezellig maken, want het regent (de hele tijd.)  Volgende dag vrij! ’s Avonds gezellig eten met z’n allen, leuk om elkaar wat beter te leren kennen.  Woensdag een mooi tochtje over de Oosterschelde naar Stavenisse. Mijn favoriete dorp! Hier heeft de tijd stil gestaan en schepen komen er ook niet veel want de diepgang is met hoogwater 1.50mtr, hoera voor de platbodem.  Ook hier een afspraak met Flip de Rijke, de oprichter van Het Watersnoodhuis. Dit dorp heeft het ongelooflijk voor z’n kiezen gehad, die rampnacht, er zijn 156 slachtoffers gevallen. Verhalen van wonderbaarlijke reddingen en tragische (net te laat) verhalen komen voorbij. Willem gaat vanavond koken: kibbeling en friet.  We gaan nog buurten op de tjalk en worstelen ons door het Italiaans heen.  De  tjalk  heeft een Italiaanse eigenaar er is nog een Italiaans bemanningslid,  zoon Juri studeert aan de Rooseveld Academy  en heeft een dagtaak aan het vertalen. 

Dan moeten we hier nog weer uitzien te komen op donderdag.  Allerlei theorieën komen voorbij, het wordt afduwen met de vaarboom om de kop om te krijgen. De Windroos is al vroeg vertrokken, ze willen nog een dagje zeilen. We gaan de warme bakker eerst nog blij maken en vertrekken dan ook naar Zierikzee, waar de SBH met mossels op ons wacht.

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.