De werkende museum werf
De maritieme sfeer hangt in de lucht
Altijd iets nieuws te zien en beleven
250 jaar maritiem erfgoed
Werk aan uw eigen platbodem
Het hele jaar door interessante maritieme activiteiten

Scheepsbouwers gereedschap

In 2004, net voor de restauratie van de loodsen, heeft een ploegje vrijwilligers alles leeg gehaald. Er bleef steeds maar meer oud gereedschap te voorschijn komen. De voormalige werfeigenaar, Kees (C.A.) Meerman, toen hoogbejaard, nu inmiddels gestorven, verzuchtte bij veel zaken, dat hij die ook voor het eerst zag. Heel veel oud gereedschap kwam onder het stof en de troep te voorschijn. We voelden ons wel schatgravers!

Lang is het gereedschap op de kleine werven het zelfde gebleven: tussen de middeleeuwen en de industrialisatie was het standaardgereedschap van elke kleine scheepswerf het zelfde: avegaren en lepelboren voor de gaten, de grote kraan- en trekzagen voor het verwerken van de boomstammen, dissels en bijlen voor het vormgeven, klemmen en dommekrachten voor het krachtzetten en vasthouden, takels en kaapstanders voor het hijsen en verplaatsen van zware lasten. Daarnaast was er natuurlijk het gebruikelijke handgereedschap van de (scheeps)timmerman, waaronder het gereedschap voor het dichten van de naden tussen de huidplanken: de breeuwhamers en ijzers voor het kalefaten.

Met de industrialisatie kwam de mechanisering, en toen Arnemuiden elektriciteit kreeg (in 1929 (!) net als de rest van Zeeland) werden al heel snel elektrisch aangedreven machines aangekocht. Een elektrische lintzaag als eerste!

  1. Een dommekracht, soms ook kelderwind genoemd. Om zware zaken aan te drukken of op te tillen.
  2. Een kraanzaag, in gebruik om met z'n tweeen, planken uit balken te zagen. Ernaast een breeuwhamer.
  3. Drie breeuw-ijzers, zoals in gebruik voor het dichten van naden tussen de huidplanken.

De werf en Arnemuiden zijn intens verweven. Vroeger, en nu nog. De historisch werf ligt midden in de vissersplaats. Bezoek de werf en wandel rond in de historische vissersplaats Arnemuiden.

Doelmatig, zeewaardig, sierlijk. De eisen die al in de 16e eeuw aan vracht-, veer- en visserschepen worden gesteld. Hoogaarzen zijn vanaf het begin geliefd bij vissers.

Historische Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf, met daarnaast ook een museale functie: het bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed.

Vier traditionele scheepswerven in de Scheldemondregio: zij vormen een museaal samenwerkings- verband. Samenwerken voor maritiemerfgoed in het Schelde- gebied, over de grenzen heen.