Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf met een museale functie:
bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed

2720-2

OPEN DAGEN OP DE WERF

Op open dagen is de werf open van 10 uur tot 17 uur. Elke open dag heeft een eigen programma waarbij er veel meer te beleven valt dan op de gewone dagen. Kijk hiernaast voor de speciale programma’s.

 

Op 29 juli 2019 was de werf de hele dag open en gratis toegankelijk t.g.v. de jaarlijkse visserijdag. Op deze Arnemuidse dag doet de middenstand zijn best met een gevarieerde braderie. Daarbij vormen de stands van en over de visserij en watersport op het Havenplein voor de ingang van de Werf een ijzersterkte kombinatie met onze werfpresentatie. Ondanks de grote hitte op die dag wisten zo’n negenhonderd mensen de werf te vinden. Een jongedame met een antiek ijsco karretje deed, geparkeerd in de schaduw van de boeg van de Mjojo, met haar schepijs, zeer goede zaken.

Op 13 juli 2019 was de open dag van de werf. Er lagen klassieke schepen afgemeerd voor de wal. Op het terrein waren demonstraties van oude ambachten op het gebied van scheepsbouw en visserij, zoals een touwbaan, zeilmakerij, netten boeten, het naden dichten door breeuwen (kalefaten), maar ook voorlichting door de werkers aan de drie restauraties die nu aan de gang zijn. Een exclusieve verzameling fraai klassiek houtbewerkingsgereedschap werd getoond. Ook de Modelbouwers uit Baasrode toonden weer trots hun prachtige producten. Er kon weer een rondje worden gevaren op de geheel gerestaureerde mosselschouw ‘Nieuwe Zorg’. Muziek kwam van het klassieke draaiorgeltje, afgewisseld met deuntjes van toen, uit een selectie van DJ ‘De Hengst’. Een fototentoonstelling en een nautische boekenmarkt completeerden het gevarieerde aanbod. Door middel van een geinspireerde lezing door de eigenaar/restaurateur kon men kennisnemen van bijzondere episodes uit de geschiedenis van de jachthoogaars Atalante.

 

Op 14 september 2019 waren we weer present voor de jaarlijkse open monumentendag. Na de restauratie zijn wij tot Rijksmonument verheven, maar vorig jaar zijn wij samen met 70 andere monumenten in Nederland tot voorbeeld verklaard van een monument waarbij de binnenkant, het interieur, die monumentale status van de buitenkant, onderstreept en doorvoert. 

Er was een tentoonstelling van prachtige hoogaarsmodellen, georganiseerd in samenwerking met Museum Arnemuiden. Heel bijzonder was het model dat gemaakt is door Adriaan Meerman, de grootvader van de laatste werfbaas Kees.

De opkomst en neergang van de zeilende visserij in Arnemuiden werd toegelicht in een lezing. Ook kon weer een rondje worden gevaren met de ‘Nieuwe Zorg’.

Werf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH Arnemuiden

Ingang van de werf is de poort in het hek
op het parkeerterrein.

de werf is open

van begin april tot eind oktober
op woensdag- en zaterdag 
van 13 uur tot 17 uur

en op vrijdagenmiddagen
 in juli en augustus.

 

toegangskaartjes

Volwassenen – € 4,50 

Kinderen -12 jaar – gratis

Groep (vanaf 10 betalenden) – € 4,00/pp

Vanaf 2020 is een pinapparaat aanwezig.

Combikaart Werf + museum Arnemuiden 

Volwassenen – € 7,00 

Kinderen -12 jaar – gratis

Groep (vanaf 10 betalenden) –  € 6,50/pp

 

groepen

(vanaf 10 betalenden)

kunnen hun bezoek aan de werf plannen op elke dag behalve op zondag en op feestdagen*.
Reserveren kan via het contactformulier.

*Geen reserveringen mogelijk op 11 maart (Biddag), 1e en 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag, 25 november (Dankdag) en 1e en 2e Kerstdag.

schoolklassen/ jeugdgroepen

Desgewenst bieden we een dagdeelvullend, leuk en leerzaam, programmma aan.
Reserveren kan via het contactformulier

Kinderen zijn gratis, begeleiders (liefst 1 per 5 kinderen) normaal tarief.

plan

de werf is bereikbaar

Via de poort op het parkeerterrein op het Havenplein/Zuidwal

per auto

Snelweg A58 Bergen op Zoom – Vlissingen tot afrit 37 Arnemuiden. 

Doorgaans is er volop parkeergelegenheid voor de deur en nabije omgeving.

per trein

Stoptrein Roosendaal – Vlissingen of Vlissingen – Roosendaal tot station Arnemuiden.

Vanaf het station is het ongeveer 5 minuten lopen naar de werf. 

Museale collectie

Alles wat achterbleef, de laatste werfbaas de poort achter zich dicht deed, maakt nu deel uit van de museale collectie van de werf. We praten over oud houtbewerkingsgereedschap, zoals schaven en beitels, boren en dissels, maar zeker ook over de antieke machines, zoals een klassieke kolomboor en een grote lintzaag.

Nog belangwekkender is het typische scheepsbouwgereedschap als dissels, breeuwgereedschap, dommekrachten. Het terrein met de hellingen, waaronder de replica sleehelling, de loodsen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het is allemaal monumentaal!

Daarnaast hechten we ook aan het immateriële erfgoed: de technieken en ambachten van toen, de gebruiken en oude tradities. Als onze werkers bezig zijn met hun restauraties, zie, hoor en ruik je het voorbijkomen!  Beleef die geschiedenis,  bewonder, en verwonder je!

meer dan een gewoon bezoek kan ook!

Op de werf komen we graag tegemoet aan je wensen. En samen met onze partners kunnen we je een hele dag plezier aanbieden. Zo staat werfbezoek + lunch + varen op een hoogaars van de Stichting Behoud Hoogaars op het Veerse Meer garant voor een onvergetelijke dag, samen je familie, collega’s of vrienden. 

Neem contact op met ons voor een aanbod voor jou op maat gemaakt.

onze winkel

In onze winkel vind je literatuur over de kleine scheepsbouw in het Scheldegebied in Nederland en België, waaronder: 

consent 2019

over oude zeilvaart op de Schelde

  • tijdschrift (1x /jaar)
  • 40 blz
  • 29,7 x 21 cm
  • € 3,00 / nummer

Uitgave in samenwerking met Werf Arnemuiden, Stichting Behoud Hoogaars, Museumhaven Zierikzee, Tolerant vzw en de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum.

Scheepsbouw langs de Schelde

  • studie door J.P. Loeff 
  • 54 blz
  • 29,7 x 21 cm
  • € 2,00

Historisch perspectief van 4 werven langs de Schelde: Werf Arnemuiden, Museumhaven Zierikzee, CNR-werf in Rupelmonde en Scheepswerven Baasrode.

Uitgave van de Vier-Werven.

De werf biedt al jaren een eigen kunstwerkje aan. Het zogenaamde Meermannetje. Gemaakt van vijfduims taaie nagels, merk Mustad, Christiania, Noorwegen. De voet: afzaagsel teakdek deeltje na de restauratie van de hoogaars Alcyon.

Ontwerp: Wim van de Berge

Realisatie: Lieven Kusse.

En diverse foto’s en memorabilia.