Werf Arnemuiden - Zuidwal 63 - 4341 CH Arnemuiden / +31(0)118 795 324

Scheepswerf C.A. Meerman is een werf in bedrijf met een museale functie:
bewaren, onderhouden en tentoonstellen van historisch, maritiem erfgoed

tentoonstelling

Peilen op de riemen

over het peilen van waterdieptes met peilboten ten behoeve van de Zeeuwse oeververdediging tussen 1850 en 1950. In opdracht van verschillende waterschappen zijn er toen verschillende peilboten gebouwd op de werf. Een centrale rol in de tentoonstelling heeft het interview met  een voormalige roeier van de peilboot van de Willem Anna polder. Een polder met een zeewering aan de Westerschelde, die in het verleden veel te lijden heeft gehad van dijkvallen. De roeier en een aantal familieleden van hem vervulden belangrijke rollen bij het peilen tussen de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw. Zijn verhaal is helder en wordt verteld met milde ironie.

De tentoonstelling is niet op de werf, maar in het Museum Arnemuiden, Langstraat 53, op 3 minuten lopen van de werf. De werf heeft daar beschikking over een geklimatiseerde ruimte, die nu eenmaal nodig is voor kwetsbare en oude objecten.

Prijzen van de kaartjes en openingstijden zijn de zelfde als die van de werf.
Het museum is open vanaf Koningsdag (27 april) tot 1 november.

Volwassenen – € 4,50 
Kinderen -12 jaar – gratis
Groep (vanaf 10 betalenden) – € 4,00/pp

Combikaart Werf + museum Arnemuiden 

Volwassenen – € 7,00 
Kinderen -12 jaar – gratis
Groep (vanaf 10 betalenden) –  € 4.50/pp

Geen bezoek op kerkelijke feestdagen.

Bezoek ook de vaste collectie van het museum over de plaatselijke geschiedenis, de klederdrachten en het rijke visserijverleden. Zeer de moeite waard!
www.bezoekmuseumarnemuiden.nl

Het museum is open vanaf Koningsdag (27 april) tot 1 november,
van 13 tot 17 uur.

peilboot tentoonstelling
peilboot
2720-2

OPEN DAGEN OP DE WERF

Op open dagen is de werf open van 10 uur tot 17 uur. Elke open dag heeft een eigen programma waarbij er veel meer te beleven valt dan op de gewone dagen. Kijk hiernaast voor de speciale programma’s.

 

Op 29 juni is heel Arnemuiden in rep en roer. Overal zijn kraampjes en activiteiten.

Nabij de werf is het Visserij-thema steeds zichtbaarder. Naar verwachting ligt een heuse Eurokotter afgemeerd aan de haven. Watersport en visserijbenodigdheden worden uitgestald, vis wordt geveild, gebakken en aangeboden. Het hek van de werf staat wijd open. Naast het gewone aanbod kan men uitgebreid genieten van een tentoonstelling van scheepsmodellen van Arnemuidse viskotters en hun voorlopers, de Arnemuidse hoogaarzen, zoals die al twee eeuwen gebouwd zijn op de werf.

Op 13 juli is het weer opnieuw feest op de werf. 

Wat mag men zoal verwachten? Een genoeglijk samenzijn met veel klassieke schepen afgemeerd voor de wal. Op het terrein geniet je van demonstraties van oude ambachten op het gebied van scheepsbouw en visserij, zoals een touwbaan, zeilmakerij, netten boeten, het naden dichten door breeuwen (kalefaten) maar ook voorlichting door de werkers aan de drie restauraties die nu aan de gang zijn. Een exclusieve verzameling fraai klassiek houtbewerkingsgereedschap wordt getoond. Ook de Modelbouwers uit Baasrode tonen weer trots hun prachtige producten. Geniet van de vishapjes. Een rondje varen? Ja zeker, de geheel gerestaureerde mosselschouw ‘Nieuwe Zorg´ neemt u mee de Arne op. Muziek komt van het klassieke draaiorgeltje, afgewisseld met deuntjes van toen, uit een selectie van DJ ‘De Hengst’. Een fototentoonstelling,  lezingen en een nautische boekenmarkt completeren het gevarieerde aanbod.

Op 14 september is het de dag van de Monumentale werf, buiten en binnen! Sinds de restauratie zijn wij tot Rijksmonument verheven, maar vorig jaar zijn wij samen met 70 andere monumenten in Nederland tot voorbeeld verklaard van een monument waarbij de binnenkant, het interieur, die monumentale status van de buitenkant, onderstreept en doorvoert. 

Zo wijzen wij u bij een rondleiding er graag op hoe de structuur van de loods bijdraagt in de bouw van de schepen zonder bouwtekening. En ook hoe het geheel honderdvijftig jaar geleden is opgezet uit gerecycled materiaal: staanders en liggers van masten, ra’s en gieken van gesloopte schepen. En er is ook actie! Onze restaurateurs laten u graag zien waar ze mee bezig zijn. Altijd al willen varen met een monument?  Stap maar aan boord van de Nieuwe Zorg, de mosselschouw uit Philippine.

Maak het mee op 14 september!

Werf C.A. Meerman
Zuidwal 63
4341 CH Arnemuiden

Ingang van de werf is de poort in het hek
op het parkeerterrein.

de werf is open

van begin april tot eind oktober
op woensdag- en zaterdag 
van 13 uur tot 17 uur

en op sommige vrijdagenmiddagen
 tijdens schoolvakanties.

3 en 31 mei

12,19 en 26 juli           

2, 9 en 16 augustus   

18 en 25 oktober  

toegangskaartjes

Volwassenen – € 4,50 

Kinderen -12 jaar – gratis

Groep (vanaf 10 betalenden) – € 4,00/pp

Helaas hebben wij geen pinapparaat. U kunt daardoor

uitsluitend contant betalen.

Combikaart Werf + museum Arnemuiden 

Volwassenen – € 7,00 

Kinderen -12 jaar – gratis

Groep (vanaf 10 betalenden) –  € 6,50/pp

groepen

(vanaf 10 betalenden)

kunnen hun bezoek aan de werf plannen op elke dag behalve op zondag en op feestdagen*.
Reserveren kan via het contactformulier.

*Geen reserveringen mogelijk op 13 maart (Biddag), 1e en 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag, 27 november (Dankdag) en 1e en 2e Kerstdag.

schoolklassen/ jeugdgroepen

Desgewenst bieden we een dagdeelvullend, leuk en leerzaam, programmma aan.
Reserveren kan via het contactformulier

Kinderen zijn gratis, begeleiders (liefst 1 per 5 kinderen) normaal tarief.

plan

de werf is bereikbaar

Via de poort op het parkeerterrein op het Havenplein/Zuidwal

per auto

Snelweg A58 Bergen op Zoom – Vlissingen tot afrit 37 Arnemuiden. 

Doorgaans is er volop parkeergelegenheid voor de deur en nabije omgeving.

per trein

Stoptrein Roosendaal – Vlissingen of Vlissingen – Roosendaal tot station Arnemuiden.

Vanaf het station is het ongeveer 5 minuten lopen naar de werf. 

Museale collectie

Alles wat achterbleef, de laatste werfbaas de poort achter zich dicht deed, maakt nu deel uit van de museale collectie van de werf. We praten over oud houtbewerkingsgereedschap, zoals schaven en beitels, boren en dissels, maar zeker ook over de antieke machines, zoals een klassieke kolomboor en een grote lintzaag.

Nog belangwekkender is het typische scheepsbouwgereedschap als dissels, breeuwgereedschap, dommekrachten. Het terrein met de hellingen, waaronder de replica sleehelling, de loodsen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het is allemaal monumentaal!

Daarnaast hechten we ook aan het immateriële erfgoed: de technieken en ambachten van toen, de gebruiken en oude tradities. Als onze werkers bezig zijn met hun restauraties, zie, hoor en ruik je het voorbijkomen!  Beleef die geschiedenis,  bewonder, en verwonder je!

meer dan een gewoon bezoek kan ook!

Op de werf komen we graag tegemoet aan je wensen. En samen met onze partners kunnen we je een hele dag plezier aanbieden. Zo staat werfbezoek + lunch + varen op een hoogaars van de Stichting Behoud Hoogaars op het Veerse Meer garant voor een onvergetelijke dag, samen je familie, collega’s of vrienden. 

Neem contact op met ons voor een aanbod voor jou op maat gemaakt.

onze winkel

In onze winkel vind je literatuur over de kleine scheepsbouw in het Scheldegebied in Nederland en België, waaronder: 

consent 2019

over oude zeilvaart op de Schelde

  • tijdschrift (1x /jaar)
  • 40 blz
  • 29,7 x 21 cm
  • € 3,00 / nummer

Uitgave in samenwerking met Werf Arnemuiden, Stichting Behoud Hoogaars, Museumhaven Zierikzee, Tolerant vzw en de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum.

Scheepsbouw langs de Schelde

  • studie door J.P. Loeff 
  • 54 blz
  • 29,7 x 21 cm
  • € 2,00

Historisch perspectief van 4 werven langs de Schelde: Werf Arnemuiden, Museumhaven Zierikzee, CNR-werf in Rupelmonde en Scheepswerven Baasrode.

Uitgave van de Vier-Werven.

En diverse foto’s en memorabilia.

Sluit Menu