De Orisande is in opdracht van het Waterschap van de Verenigde Polders van Ossenisse, Oost Zeeuws-Vlaanderen gebouwd door de Scheepwerf Moed en Trouw in De Paal, een nabijgelegen dorp. De boot is gebouwd van eikenhout en heeft een lengte van 6,80 m en de breedte is 2,10 m (berghout), de diepgang is 0,25 m en de masthoogte 7 m.
De Orisande is een z.g. Hollandse Boot, een roei/werk-boot, die soms voorzien werd van een sprietzeil tuig en zijzwaarden. Ze is ontwikkeld in Zuid-Holland, vandaar de naam, mogelijk al in de 17e eeuw. In Zeeland werd ze natuurlijk nooit zo genoemd, men had het eerder over ‘de boot’ of ‘de sloep’. De boot werd gebruikt als bijboot, bij o.a. de baggerij, bij de visserij, maar ook als veerpontje. Voor werk op zee was ze niet geschikt. Vorm, grootte en uitvoering wisselde per werksoort en natuurlijk ook per werf.
Voor het werk als peilboot werden ze zwaar gebouwd. Dat was noodzaak. De boot werd na gebruik door middel van een helling de dijk op getrokken en opgeslagen in een boothuis boven op de dijk. De krachten die door die forse behandeling opgeroepen werden, vereisten een sterk schip met solide verbindingen. Zo is de Orisande ongekend zwaar gebouwd voor een scheepje van die lengte: gangen van 5/4 duims eikenhout (ruim 3 cm).
Heden
De boot is in slechte staat gekocht met de bedoeling boot zelf te restaureren. Een groepje vrijwilligers onder leiding van Cees Droste is daar eind 2020 aan begonnen. Daarbij zal de eigenheid van het scheepje als peilboot maximaal gewaarborgd blijven. De Werf wil haar inzetten als historisch vaartuig, voorzien van elektrische voortstuwing. Als ze klaar is, is zij mogelijk het oudste nog varende houten vaartuig van Zeeland.
Sponsoring
Dat zij uniek is, is ook ingezien door een aantal sponsoren.
Dus als u wilt bijdragen om de Orisande varend te maken kunt u ons helpen met een financiële bijdrage.
Elk bedrag is welkom, gering of meer, U kunt dat storten op rekening NL47 RABO 0128 0608 40 ten name van St. Historisch Werf C.A. Meerman onder vermelding van sponsoring Orisande.